Evazionistii fiscali din Romania (update)

Asa cum mai devreme am deschis o lista a celor care arunca in trafic gunoi aici, de aceasta data deschid o lista cu toti cei care contribuie la proliferarea evaziunii fiscale in Romania.
Conform DEX Online evaziune fiscala inseamna sustragerea de la obligatiile fiscale, in cazul nostru "omiterea" de a trece toate bunurile vandute clientilor pe bonul fiscal.
Exemplele urmatoare sunt cazuri reale, e foarte posibil sa le fi intalnit si tu cititorule, in viata obisnuita de zi cu zi, te lovesti de ele insa nu reactionezi pentru ca fie crezi ca e ceva normal fie ti-e sila sa tot ceri bonul fiscal ori de cate ori cumperi ceva.
Guvernul nostru se tot plange ca nu are bani de cheltuit insa nu face nimic pentru combaterea micii si marii evaziuni fiscale.
Exemplele (te invit, ca de obicei, sa completezi lista, adresandu-mi un comentariu):
- Spalatoriile auto (pana acum nu am primit decat de la o singura spalatorie bon fiscal, restul nici nu au vrut sa auda de asa ceva)
- Cantaretii si manelistii din Romania (de cate ori ati auzit la stiri spunandu-se "X manelist a castigat 10.000 euro intr-o noapte".. insa niciodata nu se aminteste faptul ca trebuie sa plateasca impozit pentru banii castigati, ANAF si organele responsabile din Stat ar trebui sa se autosesizeze in astfel de cazuri si sa ceara impozit pentru banii castigati peste noapte)
- Terenurile sportive din oras (tenis, fotbal, etc), cele care ofera terenuri de agrement spre folosinta contra unei taxe pe ora..in marea majoritate a situatiilor nu am primit bon de marcat pe terenul de tenis, exceptie fac terenurile de pe langa complexul Tei din Bucuresti, acolo unde am primit bon fiscal.
- Micile buticuri de cartier, care peste noapte te miri de ce au devenit mari si spatioase, sau de ce patronul are brusc o masina ultimul tip...normal, daca nu plateste taxe statului pe produsele vandute...de cele mai multe ori chiar preturile sunt mai mari decat la un Supermarket, iar cand ii intreb de ce nu ofera bon fiscal vanzatoarele raspund "Pai daca nu il cereti!!", Din cate stiu bonul fiscal trebuie oferit obligatoriu clientului cu rugamintea de a fi pastrat cel putin pana la iesirea din magazin insa acest lucru nu se practica
- BISERICILE si toate serviciile oferite de acestea. Anual zeci daca nu sute de milioane de euro trec prin mainile bisericilor neimpozitate. Inacceptabil dupa parerea mea, de aceea Biserica a ajuns un fel de Stat in Stat, avand o putere financiara scapata de sub control..
- NUNTILE, BOTEZURILE si multe din serviciile adiacente acestora. Cred ca in Romania nuntile si obiceiurile legate de nunta, inclusiv botezurile atrag extrem de multi bani care nu sunt impozitati, citisem undeva intr-un articol ca in jur de 100 milioane de Euro anual!! No comment, doar ca sper ca intr-o zi unul din parlamentarii nostri preaiubiti sa ajunga (din intamplare sau nu) pe acest blog, sa citeasca si sa isi propuna sa creeze o dezbatere pentru un proiect de lege in acest sens..
Va astept si cu alte exemple, nu pot sa cred ca nu v-ati lovit de ele. Cereti bonul fiscal peste tot pe unde mergeti, in masura in care este posibil!

UPDATE: Meșteșugarii din majoritatea domeniilor (instalatori, zugravi, electroniști,șamd) majoritatea lucrează la negru pentru persoane fizice, nici nu se pune problema emiterii vreunei chitanțe sau facturi fiscale, nici măcar nu se vorbește de declararea veniturilor sau măcar a unei părți din acestea. Și nu de multe ori prețurile practicate sunt ridicate, motivația fiind aceea că oricum sunt puțini pe piață forței de muncă și abia fac față solicitărilor.

UPDATE: (30.09.2010) Uite ca a venit si ziua aceea in care cineva "sus pus" mi-a citit blogul (sau macar s-a "inspirat" din el), d-l deputat PD-L de Timis Gheorghe Ciobanu, articolul integral in Hotnews.ro aici.

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB