Direcționare 2% din impozitul pe venit

Ce reprezintă?
Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală. Este un sistem prin care cetățenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întamplă cu impozitele lor.

De ce să o faci?
Doi la sută din impozitul deja plătit statului în anul anterior nu mai înseamnă acum nimic pentru tine, însă pentru o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație) poate însemna totul!
Si nici nu îți ia mult timp, trebuie să completezi doar un formular pe care să îl depui la Administratia Fiscală de care aparții.

De ce să oferi ONG-urilor?
ONG-urile sunt organizaţii din sfera societăţii civile care îşi propun găsirea unor soluţii pentru problemele societăţii. Însă planurile lor pot fi puse în aplicare doar dacă dispun de fonduri bănești. Aici intervii tu, prin faptul că poți contribui cu puțin la schimbarea pe care ți-o dorești, prin direcționarea acestor 2% din impozitul pe venit către acele ONG-uri pe care le cunoști sau de care ai auzit că fac lucruri bune pentru comunitate.
Fie că este vorba de calitatea aerului pe care il respiri, de problemele copiilor neajutorați, vârstnicilor, șomerilor și persoanelor bolnave sau cu nevoi personale, protecția animalelor, cultură sau cercetare (și multe altele), procentul tău poate să facă schimbarea mult dorită.
Este un drept de care dispui legal și pe care e bine să îl folosești dacă vrei să grăbești o schimbare în mentalitate sau atitudini sau dacă pur și simplu vrei să îți fie apărate drepturile pe care le ai în calitate de apartenent la anumite grupuri sociale, economice, profesionale sau de altă natură.
Știai spre exemplu că poți să direcționezi acești 2% chiar și către asociația de locatari a blocului în care locuiești? Trebuie doar să obții datele de contact ale asociației, să completezi formularul potrivit sursei tale de venit și să îl depui la ANAF.

Ce trebuie să faci?

Pasul 1: Alege domeniul și organizația către care dorești direcționarea celor 2 la sută din impozit.

Pasul 2: Caută datele de contact ale organizației de pe site-ul acesteia sau prin contactare directă telefonică. Ai nevoie de următoarele informații pe care ulterior va trebui să le menționezi în Formularul ANAF:
• Numele organizației
• Codul de identificare fiscală (codul fiscal)
• Contul organizației în format IBAN (24 caractere)

Pasul 3: Completează datele din Declarație în funcție de sursa ta de venituri:

a) daca ai avut venituri numai din salarii:

• Completează doar Declarația 230 (Secțiunile I și II (punctul II.2))
Nu trebuie să îți faci probleme dacă nu cunoști suma corespunzătoare celor 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Poți lăsa căsuța necompletată, iar funcționarul public care îți va primi Declarația este obligat să o primească.

b) daca ai avut venituri și din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc):

• Completează doar Declarația 200 (Secțiunea III)
Cei care obțin, pe lângă salarii și alte venituri, vor completa formularul 200 - Declarație specială privind veniturile realizate în anul 2009, la toate capitolele aferente tipului de venit obținut, inclusiv capitolul III - Destinația sumei reprezentănd 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Poți obține declarațiile 200 și 230 de la administrațiile financiare, le poți descărca de pe situl Ministerului Finanțelor Publice (portal ANAF, zona Asistență a Contribuabililor, Toate formularele cu explicatii) sau de aici (Formular 200 sau Formular 230, ambele în format pdf).

Declarațiile fiscale pot fi depuse acum și online dacă dispuneți de un certificat digital calificat emis de una dintre Autoritățile de Certificare acreditate din Romania, însă vă costă suplimentar.

Comments

  1. Ca să dau un bun exemplu, ieri am depus la ANAF Formularul 230 împreună cu copie după fişa fiscală de pe anul trecut. Ca să mă asigur că cei 2% nu ajung aiurea pe mâna Statului..

    ReplyDelete
  2. Si eu am donat cei 2% unei fondatii pentru copii orfani.

    ReplyDelete
  3. Felicitari, Elena, pentru gestul tau!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB