Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Satisfacția pe care o încerci atunci când îți reușește instalarea și configurarea unui ROM special creat pentru telefonul tău (altul decât cel oficial) este mare. Aproape la fel de mare ca atunci când am reușit instalarea pe notebook-ul soției, model HP 2510p a IOS-ului atât de prețios al lui Apple.

Sătul să tot aștept după HTC să lanseze un amărât de update pentru sistemul de operare, care de altfel nu le aparține și care a ajuns la versiunea 2.3 de mai bine de 6 luni, însă pentru care HTC trebuie să modifice majoritatea aplicațiilor create in-house (care fie vorba între noi nu sunt chiar atât de bune pe cât se laudă) și trebuie să își vândă și noul model de telefon înainte de a face vreun „favor” actualilor clienți, m-am hotărât să fac „rooting” și să instalez ultima versiune de ROM Cyanogenmod 7, despre care (pe bună dreptate) se spune că este cea mai stabilă distribuție pentru modelul meu de telefon.

Rooting e un procedeu asemănător Jailbreak-ului pentru IOS-ul lui Apple, prin care utilizatorul obține acces nerestricționat la sistem, în acest fel putând instala aproape orice își dorește, atât versiuni modificate de ROM, cât și aplicații care în mod normal nu au voie să aibă acces nerestricționat. Ca să dau numai un exemplu de astfel de aplicație, ShootME, aplicația care face print-screen-uri ecranului, are nevoie de acces nerestricționat pentru a face acest lucru, absolut firesc dealtfel, întrucât are nevoie de acces hardware către interfața video. Fotografiile atașate sunt realizate cu această aplicație.

Un alt avantaj al rooting-ului ar fi acela că poți debloca telefonul, fără să mai mergi la Orange să te jecmănească (vezi articolul meu anterior).

Dezavantajele rootării ar fi date pe de o parte de riscul de a strica telefonul dacă nu știi sau nu înțelegi bine procesul ori dacă folosești imaginile ROM nepotrivite cu hardware-ul. Pe de altă parte garanția produsului se pierde întrucât din punctul de vedere al operatorului a fost instalat software neautorizat. Teoretic există un proces reversibil al rootării, în sensul că se poate reveni la o imagine mai veche a sistemului producătorului, după care un update OTA ar putea „ascunde” o parte din modificările aduse sistemului, inclusiv accesul root la sistem. Nu am încercat pentru ca deocamdată nu m-a interesat (și sper să nu fie nevoie pe viitor).

Ghidul complet de deblocare (valabil doar pentru HTC Desire HD în găsiți aici și trebuie urmat pas cu pas, nu trebuie omis sau neînțeles ceva, altfel nu e de bine.

UPDATE 1: Pentru instalarea Google Maps și Google Earth e nevoie de Market Enabler, apoi clear cash pentru Market în Settings - Manage Applications, întrucât aplicația Maps a lui Google are peste 5 MB și mai dă uneori rateuri la descărcarea fișierelor mari.

UPDATE 2: Prima aplicație cumpărată direct din Market folosind contul de Checkout de la Google: Backup to Gmail, foarte utilă pentru a ține sincronizate SMS-urile, MMS-urile și Call Log-urile de pe telefon prin intermediul contului de Gmail.

UPDATE 3: Cu ultima variantă de radio.img (versiunea 26.04.03.30) durata bateriei în stand-by și utilizare „normală” poate ajunge la 38-40 ore!

UPDATE 4: A apărut si RC2-ul pentru CM7, versiunea curenta de sistem de operare afişată în telefon este 2.3.3 Încă o bilă neagră pentru HTC, care nici măcar nu a anunțat perioada în care va lansa acest nou update pentru DHD.

UPDATE 5: După instalarea patch-ului lui Mad-Murdock (un programator voluntar din comunitatea xda-developers) acum chiar că telefonul se apropie de perfecțiune, consumul în stand-by pe timp de noapte maxim 2-3%, iar la un ciclu complet de încărcare şi utilizare normală acumulatorul ţine peste 2 zile.

UPDATE 6: RC4 tocmai a fost lansat (30.mar.2011), CM7 e tot mai aproape de versiunea finală! Battery patch este acum integrat. Coool!.

UPDATE 7: (07.iul.2011), S-a lansat CM 7.1.0-RC1, care înglobează noul nucleu 2.3.4.

Comments

  1. Salutare
    Ma chinui cu un htc desire hd al unui prieten si nu i gasesc metoda de a-l debloca de retea - orange.
    Ai reusit sa o faci? Cum?
    Mersi mult.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Despre contestarea amenzilor RATB