Deblocare telefon codat Orange

Am să încerc să explic foarte clar care este modalitatea actuală de deblocare a unui smartphone achiziționat prin Orange.

Cu toate că atunci când soliciți informații legate de acest subiect la relații clienți ți se solicită IMEI-ul, în realitate nu are prea mare importanță, întrucât „regulile” sunt același pentru toți abonații și anume:
- dacă esți în perioada contractuală te costă 100 euro (din care 30 euro deblocarea în sine și 70 euro taxă de penalizare pentru deblocarea anticipată!!);
- iar dacă ai ieșit din perioada contractuală doar cei 30 euro necesari deblocării.

Tarifele sunt mult mai mari decât la Vodafone, unde în perioada contractuală plătești 50 euro și e gratuită deblocarea după expirarea perioadei contractuale.

Justificarea operatorului Orange legată de prețul exorbitant al acestei deblocări este acela că ai primit un terminal subvenționat, însă același lucru se întâmplă și la ceilalți operatori, nu văd cu ce ar fi Orange mai...„special”. În majoritatea cazurilor, vânzarea unui terminal Smartphone cu un preț subvenționat presupune obligativitatea achiziționării unui pachet de date (de multe ori depășește valoarea de 9-10 euro/luna, fara TVA) pe cel puțin 2 ani, iar în cazul unui abonament de grup/corporate inclusiv prelungirea contractului de grup pe o perioadă egală cu cea a abonamentului de date.

În concluzie Orange și-a propus și chiar îi merge în a obține profit pe toate mijloacele posibile, pe același principiu adoptat de mulți „investitori” din țara noastră, și anume „lasă bă că merge, românii sunt disperați după tehnologie, plătesc oricât”.

Începând cu 1 septembrie 2009, toți operatorii de telefonie mobilă din România au semnat un Cod de conduită, disponibil spre consultare publică pe site-ul ANRCTI. Codul se aplică, însă după bunul plac al operatorului...Dacă prețul deblocării este 30 euro (nejustificat de mare ținând cont că nu fac altceva la service decât să introducă un cod de deblocare, durează maxim 1 minut), atunci cum își permite Orange să aplice o taxă de „penalizare” ulterioară de 30 euro și în perioada contractuală cu 50 euro mai mare decât Vodafone, în condițiile în care beneficiile totale ale ambilor operatori sunt identice după 2 ani?

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB