Impresii din Istanbul (Turcia)

Tocmai m-am întors de la un curs de 4 zile în Istanbul.
Cu toate că programul de lucru a fost destul de încărcat, am reușit să îmi fac o scurtă imagine despre cum merg lucrurile pe acolo.
Istanbul este un loc minunat și ciudat în același timp, din punctul acesta de vedere (și doar acesta) seamănă cumva Bucureștiului.
Are 14 milioane de locuitori însă nu ai senzația ca te sufoci pentru că se întinde pe mulți kilometri pătrați.
Clima este tolerabilă, cu toate că în perioada de vară este foarte cald, apropierea de mare îi conferă suportabilitate.

Religie, educație
Istanbul fiind la congruența dintre Asia și Europa are câte puțin din toate. Locuitorii săi se împart în cei care respectă religia islamică și alții care nu o respectă. Cei din ultima categorie sunt cei care de regulă au acces la educație, pentru că și asta pare să fie o problemă în Turcia. Cu excepția locuitorilor din Istanbul, restul tării nu are acces la educație și prin urmare se păstrează multe din obiceiurile specifice, precum acoperirea capului și corpului femeilor cu haine, sărbătoarea Ramadan-ului din luna septembrie, șamd.

Transport
Taxi-urile sunt foarte accesibile, tariful este standard, în jur de o liră pe kilometru, staționarea în timpul mersului nu este taxabilă ca în România. Practic poți alege orice taxi, diferența tarifului final de transport pentru o aceeași rută de destinație se face în funcție de traseul ales de taximetrist, poate să fie mai mare dacă se circulă pe bulevardele principale, în traficul aglomerat, sau mai mică dacă se circulă pe drumuri adiacente.
Există și transport în comun de suprafață, însă nu este atât de rapid precum taxiurile. Metroul este slab dezvoltat, nu există o rețea în tot orașul, așa că nu merită decât dacă se fac deplasări zilnice (abonament).

Oamenii
Engleza este puțin cunoscută în oraș, puțini taximetriști o vorbesc, e mai ușor să le explici în cuvinte simple destinația sau să le oferi un bilet pe care ți-ai notat adresa exactă.
Cu toate acestea oamenii sunt primitori și mai toți vânzătorii te îndeamnă să cumperi. Negocierea prețurilor nu se poate face în magazine ci doar în bazar, deci nu încercați să discutați discount-uri de preț în magazin, nu funcționează!

Mâncarea
Este pur și simplu DELICIOASĂ!
Cel puțin după gusturile mele, nu aș fi crezut că o să mănânc vreodată carne de miel atât de bine preparată, spre exemplu. Carnea este foarte fragedă și în combinație cu ingredientele specifice aproape că își pierde mirosul neplăcut.
Încă un lucru care m-a pus pe gânduri a fost acela că mâncarea este variată și se servește câte puțin din fiecare, poate de aceea nici nu am văzut foarte multe persoane obeze în oraș. Mai trebuie analizat aspectul acesta, cert este că după o seară de mâncat pe alese și băutura (bere și o băutură asemănătoare cu Ouzo însă mai puțin dulce denumită „yeni raki”), deși am ajuns sătul cu mult peste limită, nu mi-a fost rău așa cum probabil s-ar fi întâmplat cu mâncărurile grase și grele la stomac din România.

Fotografii

Turcia, Istanbul (iunie 2010)
Mit despre Turcia
Prețul aurului este mic = O fi fost odată, acum este asemănător cu cel din România, 1g de 14 carate costă aprox.20 euro

Comments

  1. ma bucur ca te-ai intors cu o impresie frumoasa per ansamlu ..mi-as permite sa fac o rectificare,capitala este Ankara ..dar este o confuzie des intalnita pt. ca Istanbul este de departe "nucleul" ..bautura aceea gen ouzo se numeste yeni raki... in ideea ca nu am fost inteleasa gresit pt. completarile aduse multumesc pt. articol a fost o placere sa-l citesc

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru comentariul postat, am adus și corectările necesare articolului!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB