Cum scapam de monedele in valuta straina

Sa presupunem ca v-ati intors de curand dintr-o excursie in Marea Britanie si inevitabil ati ramas cu cateva lire (simbol GBP) moneda in buzunar. Veti dori probabil sa le vindeti, asta daca nu v-ati planificat in viitorul imediat apropiat o alta iesire in aceeasi tara.
Veti descoperi cu uimire ca nici o banca comerciala din Romania nu accepta moneda straina, alta decat EURO (si pentru aceasta doar monede de 1 si 2 EURO). Va intrebati poate daca nu cumva e o chestiune de cati bani ai in moneda pentru schimb, insa va asigur ca nu e decat o politica interna a bancilor de a nu accepta monede straine, de inteles pana la urma in contextul in care sunt extrem de putine tranzactii intr-o zi cu astfel de valute.
Cum casele de schimb de pe strada nici nu isi pun problema cumpararii sau vanzarii de moneda straina, iar Banca Nationala nu are nici ea o casa de schimb valutar pentru persoane fizice, ramane paradoxul de a avea moneda straina (repet, alta decat EURO sau dolari), de a putea teoretic sa o vinzi oricarei banci comerciale din sistem, insa practic sa nu poti pentru ca exista politici interne noi in banci in aceasta privinta, de a nu cumpara/vinde aceste monede, politici rezultate probabil din rationamente pur economice si contabile.
Comisia de Supraveghere a Sistemului Bancar ar trebui sa oblige bancile sa primeasca monedele in valuta straina, altele decat EURO, pentru ca pana la urma unul din rolurile bancilor comerciale este si acela de a strange monedele de pe piata, indiferent ca vorbim de monede locale sau internationale.
Pana cand lucrurile vor intra in "normalitate" solutia ramane vanzarea monedelor la casele de schimb din aeroportul tarii care a emis moneda straina. Bineinteles ca nu vom cere lei la schimb, ci EURO sau dolari, ele putand fi usor convertite la intoarcere in lei.

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Despre contestarea amenzilor RATB

Evaluare grad de civilizatie