Rezidenta permanenta vs.cetatenie in UK

Iti confera in principiu dreptul de a sta permanent in UK, intrucat ti l-ai dobandit in mod corect "supravietuind" un numar de ani in aceasta tara. Cetatenia nu mai este privita (cel putin in ultima vreme) ca pe un lucru de obtinut sau strict necesar, cu atat mai mult cu cat taxele si conditiile de dobandire ale ei sunt destul de greu de indeplinit, cel putin judecand dupa cerintele guvernului din UK. In aceasta tara nu exista acte de identitate precum cele din Romania. Singura dovada certa a cetateniei britanice o ofera doar pasaportul. Permisul de conducere se foloseste intern ca dovada a residentei termporare, in raporturi contractuale, gen telefonie mobila, internet, plati utilitati.
Accesul la dreptul de cetatenie britanica s-a innasprit in ultimii ani, cel putin din ce am gasit pe Internet. Se pare ca in trecut erau necesari doar 4 ani de locuit legal in UK pentru a fi eligibil sa depui actele de cetatenie, acum acest prag a fost ridicat gradual la 6 ani conform site-ului oficial www.gov.uk.
Taxele pentru dobandirea cetateniei sunt si ele pe masura, pentru o familie cu un copil acestea ajung la aproape 3000 lire, ceea ce ingreuneaza si mai mult procesul. Parintii trebuie sa fi platit taxe in tot acest timp, ambii parteneri, ceea ce nu mi se pare corect, mai ales ca o alta conditie specifica faptul ca nu trebuie sa fi aplicat pentru beneficii in acesti ani. Daca e sa studiem pur legislatia, conditiile de eligibilitate sunt destul de greu de obtinut, dar practica dovedeste faptul ca multi inca aplica pentru cetatenie, ceea ce inseamna ca undeva exista o solutie.
Un avantaj al dreptului de a avea cetatenie il reprezinta taxele pe venit stabilite prin conventii internationale. Un cetatean britanic care lucreaza pe teritoriul UK pentru o firma din US poate ajunge sa plateasca mult mai putin pe dividende fata de un cetatean Roman. Am un feeling ca tratatul international privind taxarea veniturilor semnat intre Romania si US este dezavantajos pentru romani nu din considerente ca US ne-ar fi discriminat, ci mai degraba cred ca guvernul roman vrea si el partea de taxa cu orice pret, asa cum se intampla si cu cardurile bancare, unde bancile romanesti au impus in mod tacit si voit taxele pentru retragerea de numerar si administrarea contului curent. Sau poate ma insel si adevarul e undeva la mijloc.. Solutia de compromis este dreptul de rezidenta permanenta, ieftin si iti da dreptul de a sta (nu de a munci). Dar cum relatiile cu UE se pastreaza si dupa Brexit, asta inseamna ca lucrurile nu se vor schimba prea mult o data ce ai obtinut rezidenta permanenta.

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB