Interzicerea vorbitului la telefonul mobil în mijloacele de transport în comun și cinema

Telefonul mobil nu mai este de foarte mult timp un bun de lux, iar o dată cu intrarea pe piață a operatorului Cosmote convorbirile telefonice în rețea și în afara rețelei s-au ieftinit extrem de mult.

În urmă cu 3 ani de zile lăudam (ca mulți alții) inițiativa Cosmote de a oferi acces la servicii de voce majorității populației, chiar și pentru cea cu posibilități materiale mai reduse. În goana după profituri și menținerea cotei de piață asistăm și din partea celorlalți operatori (Orange și Vodafone) la o ofertă bogată în minute. Acum însă ne lovim de reversul medaliei, acela că mai peste tot pe unde mergi, pe strada și mai ales în mijloacele de transport în comun întâlnești oameni care vorbesc la telefon.

Într-o perioadă ai fi crezut că oamenii încearcă să se laude că au telefon mobil și că vorbesc fără încetare, semn de bogăție. Pentru mine de prostie, dar mă rog...Acum însă e posibil să asistăm la un fenomen îngrijorător, acela că oamenii au început să fie dependenți de telefonul mobil și mai ales de această formă de comunicare. Am remarcat cum persoanele care intră în tramvaie, după ce termină o convorbire se uită speriați în jur, fără o țintă anume, după care încep să dea semne de nervozitate (rotesc telefonul în palmă ezitând în a-l introduce în geantă sau buzunar) și la scurt timp dau beep-uri cunoscuților sau compun repede un mesaj, doar ca să acopere „timpii morți” între două convorbiri.

Pe lângă această dependență de mobil asistăm și la o depersonalizare umană concretizată în indiferență și nepăsare din partea oamenilor, care nu mai au respect nici pentru cei din jur. Și cum criza atrage probleme, nevoia de comunicare (de a vorbi mai degrabă despre probleme în loc de a găsi o cale de soluționare) crește și mai mult amplificând acest efect nociv.

Degeaba avem mesaje de atenționare lipite în tramvai pe care scrie mare „Vă rugăm să nu vorbiți tare”, acestea sunt aproape ignorate de cei cu telefoane.

În concluzie, m-am săturat ca mijloacele de transport în comun să se transforme în cabine telefonice, nu mai au nimic de-a face cu transportul civilizat. Propun interzicerea vorbitului în acestea prin lege, cu amenzi aspre din partea poliției. La fel și în cinema...

P.S. De-aia e bine sa ai masina ta, in ea e liniste sau poti asculta un CD sau postul de radio favorit fara sa fii deranjat de cei din jur! ;)

Comments

  1. exagerezi prietene...cum sa interzici ceva in totalitate ? la ce bun progresul atunci ? vrei sa se trimita apelurile de urgenta prin sms ?

    oricum, intr-o tara ca romania nu te poti astepta la comportamente civilizate din partea omului de rand...nu in viitorul previzibil, in orice caz...

    we are doomed to oblivion and hell !!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB