Oamenii de știință au creat prima celulă „artificială”

Descoperirea de acum două săptămâni deja a creat destule controverse, însă ar putea schimba medicina și lumea aşa cum o cunoaştem în prezent.
De ce? Pentru că au fost dezvoltate primele celule vii folosind ADN sintetic. Cu alte cuvinte vorbim de celule sintetice dezvoltate în laborator având posibilităţi proprii de reproducere. Ele pot deci să genereze organisme vii, dar în acelaşi timp artificiale!
Dr.Craig Venter, șeful institutului cu același nume din California (USA), confirmă crearea în laboratoarele proprii a unei bacterii vii ce folosește ADN sintetic.
Craig Venter și colegii săi au mai fost implicați în trecut în studii privind descifrarea genomului uman și asta pare să îi fi ajutat să dezvolte acest nou tip de celulă sintetică.
În multe din interviurile pe care le-a oferit este întrebat dacă nu cumva se joacă de-a Dumnezeu, însă răspunsurile sale sunt extrem de simple și sincere: este ceea ce am căutat de ani de zile, să înțelegem natura, cum viața funcționează, pentru a ne asigura o viață mai bună în viitor!
ADN-ul sintetic practic dictează viața celulei vii, aici ar fi noutatea, după cum a fost programat în laborator, de aici și o parte din problemele etice apărute.
Cercetătorii speră ca prin această descoperire să dezvolte bacterii care să producă medicamente, combustibili și care să absoarbă gazele cu efect de seră. În maxim 1-2 ani Craig Venter speră să obțină un vaccin pentru gripă.

Sursă: BBC News

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB