Casele de asigurare de sanatate din Romania (studiu)
Pentru angajatii din Romania, alternativele cele mai cunoscute in domeniul public de sanatate sunt OPSNAJ (obligatoriu daca angajatul lucreaza in una din institutiile vizate direct de denumirea acesteia si facultativ, la cerere, de catre ceilalti angajatori din sistemul privat), Casele de Asigurari de Sanatate Judetene (CASMB pentru Municipiul Bucuresti) si astazi am aflat de inca una de la medicul meu de familie, exista si Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (CASMTCT).
Revista Capital a publicat intr-un articol recent existenta a nu mai putin de 44 de case de asigurare de sanatate. Articolul aici.
In ceea ce ma priveste, sunt surprins sa descopar ca exista atatea case de asigurari pentru atat de putini oameni cati are Romania si nu pot sa nu ma intreb "de ce?". Poate imi raspunde cineva si ma face sa inteleg de ce armata sau transporturile trebuie sa aiba propria casa de asigurari.
Cum legea este aceeasi pentru toate casele de asigurari, se pare ca aceasta este aplicata diferit, OPSNAJ, ca o insitutie respectabila publica avand metodologiile sale...putin diferite de ale caselor judetene, plus birocratie in plus.
Dezavantajele OPSNAJ:
- obtinerea Cardului European de Sanatate, procedura este unica pentru toate casele, inca OPSNAJ solicita in plus o Declaratie pe proprie raspundere plus o taxa de eliberare. Taxa nu apare pe site, insa ultima data cand am solicitat un astfel de card am platit-o;
- site-ul OPSNAJ este extrem de neingrijit, asta imi spune indirect multe despre modul de organizare intern; nu ca cel al CASMB ar fi mai frumos, insa macar informatiile de baza precum lista medicilor arondati casei si altele sunt disponibile pe site, deci par a fi mai transparenti decat OPSNAJ si mai ingrijiti. OPSNAJ are o sectiune de cautare medici, insa este indisponibila in acest moment;
- actele de schimbare angajator nu pot fi trimise prin posta pentru ca "se pierd", este necesara prezenta personala la sediul OPSNAJ.
Avantajele OPSNAJ:
- decontarile pentru medicamente se fac mai repede prin OPSNAJ decat prin alte case;
- beneficiaza de un buget anual consistent.
Tot cautand pe site-urile caselor si facand comparatii am descoperit niste lucruri interesante in legislatia actuala, care cred eu ar trebui sa fie mai mult mediatizate:
- primul, medicul de familie incheie, de obicei, un contract de colaborare cu Casa, oricare ar fi ea, asta inseamna ca intr-un mod indirect orice pacient care vine la medic este directionat catre casa "favorita". In cazul meu, medicul de familie fiind din cadrul Ministerului Apararii, sugestia este mai mult decat evidenta.
- al doilea, in calitate de cetateni europeni avem dreptul de a solicita tratament medical intr-o alta tara din UE, in acest sens exista Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate sociala si Formularele Europene care va pot ajuta in acest sens. Mai multe informatii aici;
- medicul de familie este "rasplatit" prin numarul de asigurati pe care ii are in ingrijire. Pentru mediul urban, am fost mirat sa observ ca orice medic de familie trebuie sa aiba minim 1000 de asigurati in ingrijire si cel putin un asistent. Consider ca acest numar este extrem de mare si greu de acoperit, de aceea de multe ori interesul medicului se rezuma doar sa alerge dupa asigurati, nu sa mai aiba timpul necesar de oferi asiguratilor sfaturi, retete sau ingrijire de urgenta.
Astept, ca de obicei, comentarii si sugestii legate de cele prezentate in articol, iar tuturor romanilor si cititorilor in particular le doresc multa sanatate si atentie la ce medic de familie si Casa de Asigurare de Sanatate se inscriu!
Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...
ReplyDelete