Stoparea evaziunii fiscale in Romania

Una dintre practicile cele mai la indemana pentru guvernantii nostri de a atrage venituri la Bugetul de Stat o reprezinta marirea contributiilor salariatilor sau introducerea unor noi impozite, cum ar fi actualul impozit forfetar.
In realitate este o politica total nesanatoasa si impovaratoare pentru cei care nu au incotro si chiar trebuie sa plateasca. Guvernantii nu isi dau seama ca in Romania adevarata problema o reprezinta evaziunea fiscala care este in momentul actual de necontrolat in Romania.
De aceea marii muzicieni si manelisti din Romania s-au imbogatit peste noapte, intrucat nu platesc impozit, neavand declaratii de venit. Marea greseala a Ministerului de Finante este ca nu gaseste solutii pentru a stopa aceasta evaziune fiscala, fapt care ar aduce in final mult mai multe venituri bugetului.
Citesc prin ziare cum anume cantaret a castigat de Revelion 30.000 de euro, insa nu am auzit nici un ziarist "destept" din tara asta sa se intrebe daca respectivul cantaret a platit sau nu impozit pentru banii castigati, daca i-a declarat legal la Stat pentru a fi impozitati. In prostia si goana lor dupa bani, ziarele tabloid chiar lauda cat de mult au castigat acesti cantareti fara a plati impozit ca noi restul muritorilor de rand. In fiecare luna un muncitor trebuie sa dea statului din putinul salariului peste 30% contributii statului, insa cantaretii nu platesc DELOC.
Cum e posibil ca statul sa nu se autosesizeze pentru astfel de oameni, asa cum se intampla in afara, in tarile din vest. Sumele vehiculate sunt foarte mari, fabuloase, si toate scapa impozitarii.
Propun ca profesorii de la ASE si ONG-uri sau cei care au puterea de a avea initiativa in Romania, sa ofere guvernantilor solutii intrucat acestia nu au se pare cele mai elementare notiuni despre modul in care trebuie stimulata economia, as putea spune ca habar nu au ce e aceea "evaziune fiscala".
Un alt exemplu, poate nu atat de sugestiv, in Germania o fata si-a vandut virginitatea pe net, si in final pentru cei 10.000 de euro pe care i-a primit de la un italian, statul s-a autosesizat si a impozitat-o cu un procent apropiat de cel practicat pentru jocurile de noroc, in jurul a 50%. Statul German isi pune intrebari, in SUA se intampla la fel, esti intrebat de unde ai avut banii sau de ce nu i-ai declarat.
Evaziunea fiscala si coruptia sunt deci legate, merg mana in mana, iar ele reprezinta din pacate cele mai grave probleme actuale ale Romaniei.
In Romania ANAF reprezinta institutia publica menita sa realizeze asa numitele "inspectii fiscale", inspectii care pot fi aplicate si persoanelor fizice.

Spune care e parerea ta, posteaza un comentariu mai jos.

Comments

  1. Ai dreptate, poate ca aceasta criza va avea darul sa mai trezeasca din amorteala macar anumite parti ale societatii si statului roman. Probabil insa ca spatiul mioritic nu va scapa niciodata de coruptie, nesimtire, lucruri neclare, legi strambe si ambigue, guvernare incompetenta, smecheria ca mod de viata apreciata si favorizata incepand de la omul de rand cititor de tabloide in metrou si pana la cele mai inalte nivele in stat. Sa speram insa ca evolutia societatii va ameliora aceste aspecte si orice incercare de a atrage atentia asupra acestor probleme este laudabila.

    Cosmin, felicitari pentru acest blog si iti doresc sa ai timp pentru cat mai multe postari in continuare!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB