Cum va arata viata la oras peste 50 de ani

Parti din articolul urmator sunt preluate din "Ziarul de duminica", supliment al Ziarului Financiar, articolul numit "Dosarele viitorului" scris de Cristian Crisbasan.
Savantul Richard Watson scrie in cartea sa intitulata "FUTURE FILES - O istorie a urmatorilor 50 de ani", Scribe Publications 2007, o foarte probabila istorie a urmatorilor ani pornind de la niste trenduri existente in prezent.
Cartea incepe cu descrierea unei situatii mai putin obisnuite in care o femeie din Londra a fost descoperita moarta in apartamentul propriu dupa mai bine de 2 ani. Watson prezinta un fenomen care ia tot mai multa amploare in marile metropole si anume disparitia vecinilor. Marile centre urbane devin colectii de "singuratati individuale" care duc o viata narcisista, egoista si izolata.
"Intr-o societate in care tot mai multi oameni sunt conectati doar prin internet, nimeni nu mai ajunge sa cunoasca pe cineva foarte bine", scrie Watson. Ne trezim ca avem din ce in ce mai multe "cunostinte", dar tot mai putini prieteni. A cunoaste pe cineva foarte bine a devenit un efort care nu mai merita facut. Oamenii considera ca a te implica in viata altcuiva inseamna sa te "incarci" cu probleme care, in fond, nu te privesc. Privita in acest mod, prietenia clasica devine un stres negativ, consumator de timp si energie.
Relatiile au devenit din ce in ce mai superficiale si nu mai trec dincolo de o anumita limita. Cu cat te izolezi mai mult se crede ca te autoconservi mai bine, te uzezi psihic mai putin si deci poti trai mai mult!
In Japonia ia amploare un fenomen (de cativa ani incoace) numit hikikomori sau in traducere "retragere". Specialisti i spun ca deja exista peste 1 milion de adepti la acest curent. Acestia sunt mai ales baieti, care decid sa se retraga in camera lor cu anii, fara contact exterior. Este celebru cazul unui baiat care s-a izolat pentru 20 de ani in camera sa, avand doar TV, internet si jocuri video, iar zilnic mama lui ii aducea mancare, ea traind la fel singura la parterul casei.
Erodarea modelului familiei, scaderea ratei natalitatii in mediile urbane, numarul tot mai mare de divorturi si cresterea duratei de viata sunt cativa din factorii care duc la izolare, fie ea voluntara sau nu.
In acest ritm se apreciaza ca in 2050 populatia globului va intra intr-un declin din punct de vedere al natalitatii, anulandu-se astfel o suprapopulare a Pamantului. In Marea Britanie, deja 22% din femei nu vor sa mai aiba copii si nici sa-i faca.
Oamenii deci constata ca a trai singur este mult mai ieftin si mai comod din toate punctele de vedere. Modelul femeii moderne de succes inseamna, in primul rand, sfarsitul dependentei fata de mijloacele de subzistenta oferite traditional doar de "capul familiei" - barbatul. Femeia de azi are serviciu, casa ei, masina ei, contul sigur din banca. Foarte multe cupluri moderne nu mai impart aceeasi locuinta. De exemplu daca in urma cu 50 de ani, dupa Razboi 80% din gospodariile din SUA erau populate cu familia traditionala - sot, sotie si copii - acum acest procent a scazut la jumatate.
Scopul urmarit prin acest articol este similar celor sugerate de autorul cartii si anume de a sensibiliza constiinta colectiva asupra acestui fenomen ingrijorator din mediul urban, in care suntem multi ancorati de la o vreme...
Va invit sa postati comentarii acestui articol!

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB