Inmormantarile - o afacere de succes

De bătrânețe și moarte nu scăpăm, oricât am încerca (fac aici o aluzie directă îndreptată asupra politicienilor noștri atât de însetați după avere...si nu numai lor).

Întâmplarea face ca de curând să fiu implicat în „aranjamenele” unui deces neașteptat din partea unei rude mai îndepărtate. Chiar dacă nu am fost participat în mod activ, am avut totuși ocazia de a asista la aproape toate etapele pregătirilor pentru înmormântare. În doar 4 zile cât a durat tot procesul am văzut și auzit lucruri care m-au pus (din nou) pe gânduri.

După șocul inițial, care a durat câteva ore, familia a început să se resemneze, concentrându-se pe ce „trebuia făcut”. Cum nimeni nu avea vreo experiență recentă în domeniu, s-a convenit să se apeleze la ajutorul unei firme specializate în oferirea de servici funerare. Așa am ajuns, printr-o simplă căutare pe Google, la firma de servicii funerare a familiei Bojescu, link aici (www.serviciifunerare.ro). Un telefon scurt ne-a informat că prețul „serviciilor” este de 1050 ron la care se adaugă prețul sicriului (începând cu 650 lei). S-a ales un sicriu de 800 lei, nu cel mai „nașpa”, evident, diferența fiind făcută de existența unor mânere de transport, pe care în final nu le-a folosit nimeni...pentru că „sunt firave”.

În cei 1050 ron ar fi trebuit să intre tot deranjul unei înmormântări, adică întocmirea documentelor de deces și a celor de înmormântare, transportul decedatului până la cimitir și manipularea acestuia până în groapă. Din păcate lucrurile nu au stat chiar așa. Întrucât decedatul se afla la 10 km de București, iar locația de înmormântare în oraș, prețul a fost ridicat pe parcurs. Și nu neapărat din acest motiv, cât faptul că a fost nevoie ulterior doar de un drum suplimentar pentru îmbălsămare. S-a invocat motivul că „vai câte drumuri am făcut, trebuie să va taxăm suplimentar. Iar doctorul să știți că nu vine degeaba acolo...”.

Oare toate aceste abateri mici de la program nu intră în prețul inițial, de ce trebuie să profităm de necunoașterea și suferința celor care au pierdut pe cineva drag? Prețul final a fost mai mare cu 400 lei, dar am fost liniștiți...„vă recuperați banii de la stat, din ajutorul de deces”, care surpriză...este exact egală cu suma de plată a tuturor serviciilor funerare. ;) Asta mi-aduce aminte de prețul reparaților auto pe Casco, umflate mai tot timpul de service-uri pe motivul că despăgubirea maximă are o anumită valoare maximă spre care încearcă să ajungă, chiar dacă dauna a constat doar într-o simplă zgârietură pe capotă.

E de la sine înțeles că bani s-au cheltuit la mai tot pasul: preotul care a ținut slujba, pachetele de pomană pentru înmormântare (destul de generoase), coroana, groparii (6 la număr, fiecare câte 100 ron), administratorul cimitirului, statul (taxa de 500 ron de cimitir), chiar și portarul cimitirului (nu ne-a permis accesul mașinilor fără o mică atenție de 10 lei). Mi-e silă...peste tot trebuie să dai bani și mai important, să îi ai din timp puși deoparte. Socotelile spun că o înmormântare decentă începe de pe la 5.000 lei (am inclus aici și prețul mesei la restaurant pentru cei apropiați, despre care am uitat să amintesc..) Suma poate fi lejer depășită, dacă nu ai un loc de veci achiziționat sau lăsat moștenire. Dacă nu ai banii aștia ce faci, rămâi în stradă mort, neînmormântat?

Asta nu e tot, domnii de la firma de servicii funerare, după ce s-au văzut cu banii pe masă au considerat că și-au terminat treaba. Însă la nici 2 zile, când a fost nevoie de documentul de deces, am constatat că o literă din numele unui membru al familiei decedatului era greșită. Credeți că firma a mers să își repare greșeala, fiind dealtfel în răspunderea ei,vă înșelați, a fost nevoie să mergem la primărie să o rezolvăm pe cont propriu...alți bani, timp și nervi de oțel.

P.S. La 3 zile, 9 zile, 40 zile, 3 luni, 6 luni și 9 luni apoi în fiecare an după deces mai trebuie realizate slujbele de pomenire, cu pachete sau masă care trebuie pregătite pentru pomana mortului. La care preotul va fi evident „deranjat”. Ce credeți, sunt pe gratis toate astea, vă las să ghiciți. După care înmulțiți cu statistica decedaților creștini din țara asta veți obține niște sume fabuloase.

Comments

Popular posts from this blog

Contactless Payment Card - A big security risk

Rooting pentru HTC Desire HD (Aria)

Despre contestarea amenzilor RATB